Faik Baş

Türk Medeni Kanunu Nedir?

01.03.2021
630

Türk Medeni Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde 22 Kasım 2001 tarihinde kabul edilmiş olan 4721 numaralı yasadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yasası, 8 Aralık 2001’de yayınlanmış ve 1 Ocak 2002’de yürürlüğe girmiştir.

Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926 tarihinde “İsviçre Medeni Kanunu” örnek alınarak “Türk Kanunu Medenisi” adı ile anayasamıza 4 Ekim 1926 tarihinde 743 sayılı kanun ile kabul edilmişti. 743 sayılı kanun, 1 Ocak 2002 tarihinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kabul edilmesiyle lağvedilmiştir.

Türk Medeni Kanunu

Türk Medeni Kanunu 202’de yürürlüğe girdiğini belirtmiştik. Bu kanun, Türkiye’de medeni hukuk dalında bu alana ilişkin kurallar içeren başlıca bir yasalar bütünlüğüdür. Türk Medeni Kanunu başlıca kuralları dışında Aile Hukuku, Kişiler hukuku, Miras Hukuku, Eşya Hukuku ve Borçlar Hukuku olmak üzere toplamda 5 kitaptan oluşmaktadır. Bu kanun toplamda 1030 maddeden oluşmaktadır.

Öneri; Whatsapp silinen mesajları görme

Türk Medeni Kanunu yasasının, Türk Kanunu Medenisi‘nden en önemli farkı dilidir. Madde metinler oldukça sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Yasa ile getirilen önemli bir yenilik de evlilik mal rejimine ilişkin düzenlemeler oldu. Bu kamuoyunda en çok tartışılan düzenleme oldu. Eski  “Türk Kanunu Medenisi” yasasında bu düzenleme, yasal mal ayrılığı mal rejimi olarak kabul edilirken, yeni yasa “Türk Medeni Kanunu” ile yasal mal rejimi haline geldi.

Detaylı incelemek isteyen bu linkten Türk Medeni Kanunu yasalarını inceleyebilirler.

Türk Kanunu Medenisi Getirdikleri

kadın erkek eşit

kadın erkek eşit

Türk Kanunu Medenisi, İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak anayasamıza konulduğundan bahsetmiştik. İşte bu kanun ile hayatımızda neler değişti liste halinde görebilirsiniz.

  • Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı.
  • Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi.
  • Tek eşle evlilik esası getirildi.
  • Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.
  • Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.
  • Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girdikten sonra 743 sayılı yasa yürürlükten kaldırılmıştır.

Türk Kanunu Medenisi İçeriği

Türk Medeni hukuk, kişiler arasında olan ilişkileri düzenleyen ve kişilerin doğumundan (tüzel kişilerde ise kuruluşundan itibaren) ölümüne (tüzel kişilerde ise sona ermesine) kadar ilişkilerini düzenleyen özel bir hukuk dalıdır. Aile Hukuku, Kişiler hukuku, Miras Hukuku, Eşya Hukuku medeni hukuk dalında yer alır ve Türk Medeni Kanununda düzenlenirler. Ticaret Hukuku ve Borçlar hukuku da aslında bir medeni hukukunun uzantısıdır diyebiliriz. Medeni Hukuk salt bir hukuk yan dalı olmaktan ziyade hukukun özüdür denilebilir.

Türk Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunu’ndan alıntı edilerek yürürlüğe alınmıştır. Kazuistik (Kazuistik, vicdana ait sorunları ortaya koyarak, düzeni sağlayan bir ahlak dalıdır.) metoda sahip olan Prusya Kanunu (Avusturya Medeni Kanunu) ile devrimci bir felsefeye sahip olan katı olan Fransız Kanunu ortasında kalarak ortalama bir hal izlemiştir. Kanuna öncelik tanımakla beraber hakime takdir hakkı da sunmuş oluyor. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren bunlar tümüyle yenilenmiş olan Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesiyle beraber yürürlükleri son bulmuştur.

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status