Faik Baş

Gtmetrix Nedir? Önemi Nedir? Ne İşe Yarar?

24.12.2020
868

GTmetrix internet sitelerinin özelliklerini çözümlemenizi ve hatalarınızı düzeltmeniz için sizlere önerilerde bulunan bir webmaster aracıdır. GTmetrix aracı ile internet sitenizin performansını düşüren sebepleri görebilirsiniz.

Uyarıları okuyarak analiz eder üretebilirsiniz. İnternet sitenizi GTmetrix ile çözümleme yaptıktan sonra sitenize  A’dan F’ye kadar bir puan verir ve Başarılı olanlar, Hatalı olanlar biçiminde listeleme yaparak sizi bilgilendirir. GTmetrix’in İkaz mesajlarından Page Speed Sekmesini başlıklar halinde inceleyelim.

Öneri: Postegro ile instagram gizli profilleri görme

Page Speed (Sayfa Hızı ) Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Page Speed‘in türkçe manası sayfa hızı demektir. GTmetrix page speed sekmesinde sayfa hızınızı artırmak için yapmanız şart olan bir hayli şey bulunmaktadır.

Tarayıcı Önbellekleme (Leverage Browser Caching) Nedir?

Page Speed (Sayfa Hızı ) Sekmesine değin olan bu sekme internet siteniz için tarayıcı önbelleklemesi yapmanız şart olan js, css gibi dosyaları listelemektedir. öncelikle tarayıcı önbelleklemenin nasıl çalıştığını bakalım.

Örneğin: herhangi bir internet sitesine girdiniz  websitesine değin  images, js, css gibi dosyalar sunucudan çekilir ve tarayıcıda görüntülenir. Diğer bir sayfaya geçtiğinizde ise bu dosyalar tekrardan sunucudan çekilir. fakat önbellekleme yapılmışsa, dosyalar tekrardan indirilmez ve sayfa henüz çabuk hızlı yüklenmiş olur. Bu özelliğin internet sitemiz için bir çok avantajı var:

  • Ziyaretçilerinizi sitenizde çok henüz hızlı dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • İnternet sitenizin Aylık trafik bandwidth tüketimini azaltabilirsiniz.

Tarayıcı Önbellekleme yaralı olduğu gibi zararlı olduğu durumlarda vardır. Örneğin İnternet sitenizde bir takım farklıklar yaptığınızda, tarayıcı sunucudan Yepyeni dosyaları getirmek adına önbellekteki  js, css, png, jpg, gif  dosyaları getirir.  Tabi bu tarz durumlar içinde çözümümüz Mevcut fakat öncelikle tarayıcı önbelleklemenin nasıl yapıldığına bakalım.

Inline Small JavaScript Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan javaScript kodlarını sayfa içerisinde değilde Ufak bir kod yardımığıyla ayrımlı bir js dosyasından çekmeniz gerektiğini açıklamaktadır.

Minify CSS  Nedir ?

Sayfa hızı (Page speed) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde sıkıştırmanız gerekli olan css dosyalarını  listelemektedir. Css dosyasının sıkıştırılmış halinide bizlere vermektedir.

Specify a Vary: Accept-Encoding Header Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizin üst bilgisi olması gerektiğini açıklamaktadır.

Specify İmage Dimensions Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde width ve height değerlerine sahip olması şart olan fotoğraf dosyalarını listelemektedir.  Bu özelliği nasıl kullanabileceğimizi örnekleri ile gösterelim

Optimize İmages Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde sıkıştırmanız şart olan fotoğraf dosyalarını listelemektedir. sıkıştırılmış şekillerini sizinle paylaşarak kullanımınıza sunmaktadır. ( WordPress gibi Amade sistem sitelere değin Muhtelif fotoğraf sıkıştırma eklentileri var dilerseniz o eklentileride kullanabilirsiniz. ) şimdi bu özelliği nasıl kullanabileceğimizi görelim

Avoid a Character Set in The Meta Tag  Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizdeki Meta Etiketlerinizi çözümleme ederek Müsait olup olmayanları  listelemektedir.

Defer Parsing Of JavaScript Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan JavaScript dosyalarının boyutunun yüksek olduğu ve sıkıştırma yapılması gerektiğini açıklamaktadır.

Minify JavaScript Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde sıkıştırmanız şart olan js dosyalarını  listelemektedir. js dosyasının sıkıştırılmış halinide bizlere vermektedir. şimdi bu özelliği nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.

Specify a Character Set Early Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan Lüzumsuz veya hatalı karakterleri göstererek düzeltmeniz gerektiğini açıklamaktadır.

Minify HTML Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde sıkıştırmanız şart olan Html dosyalarını  listelemektedir. html dosyasının sıkıştırılmış halinide bizlere vermektedir. şimdi bu özelliği nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.

Not: Bu Özellik yalnızca çözümleme etttiğiniz sayfa için geçerlidir. başka sayfalarınız için ayrı çözümleme yapmanız gerekiyor.

Avoid Bad Requests Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan 404/403 gibi yanılgı bağlantılarını   listelemektedir. şimdi bu özelliği nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.

Avoid Landing Page Redirects Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizin www. ile açılması gerektiğini bildirmektedir.

Enable Gzip Compression Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde GZIP sıkıştırma özelliğini kullanmanız geektiğini  listelemektedir.  WordPress gibi Amade . sistemlerde aşağıdaki kodu .htaccess dosyanıza ekleyerek GZIP’i aktifleştirebilirsiniz.

Enable Keep-Alive Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde Keep-Alive (çeşitli sebeplerden Ötürü sitenize ulaşım meselesi olduğunda, önbelleklenmiş halinin ziyaretçilerinize gösterilerek adeta hiçbir Mesele yokmuş gibi hizmete sürek etmesini sağlayan özelliktir.) özelliğini etken faktörüz gerektiğini  listelemektedir.

 Inline Small CSS Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan Css kodlarını sayfa içerisinde değilde Ufak bir kod yardımığıyla ayrımlı bir css dosyasından çekmeniz gerektiğini açıklamaktadır.

Minimize Redirects Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizdeki yönlendirmeleri olası olduğunca azaltmanız gerektiğini  listelemektedir. Örnek olarak WordPress’in varsayılan resimi Gravatar verebiliriz. şimdi bu özelliği nasıl kullanacağımıza bir göz atalım.

Minimize Request sana Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizdeki sakladığınız ziyaretçi çerezlerini olası olduğunca azaltmanız gerektiğini  listelemektedir.

Optimize The Order Of Styles and Scripts Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde dışarıdan çektiğiniz veya bizzat sunucunuzda olan Css, js dosyalarını düzgün bir biçimde sıraya sokarsanız yüklenmelerinin henüz hızlı yapılacağını Açıklamaktadır.

Remove Query Strings From Static Sesources Nedir ?

Php yapılı sitelerin veya WordPress gibi Amade sistem sitelerin URLlerinin sonundaki ?, id, gibi işaretlerinin ve devamındakilerinin kaldırılması gerektiğini açıklamaktadır. bunun başka bir adıda url yapınızı Self link haline getirmektir. internet sitenizin url yapısını nasıl Self Linklere çevireceğinizi anlatalım

WordPress Self link Nasıl Yapılır. (WordPress Kalıcı Bağlantılar )

WordPressin bizzat  Url yapısı  SEO açısından değerlendirdiğimizde pek sıhhatli olmadığını görüyoruz. WordPress’in var url yapısı  siteadiniz.com/?p=248  bu şekildedir. şimdi bizde kalıcı bağlantıların bizlere sağladığı kolaylık sayesinde url yapınızı siteadresiniz.com/makale-basligi  biçiminde düzenleyeceğiz.

Peki Kalıcı irtibat Ayarları Nasıl yapılır ?

Evvela wordpress panelinize girmelisiniz. Örneğin :siteadiniz.com/w-admin biçiminde wordpress sizden kullanıcı ismi ve şifrenizi girmenizi isteyecek bilgilerinizi doğru girdikten sonra wordpress admin paneline yönlendirileceksiniz.

Panelin sol tarafında bulunan menüden Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar kısmına tıklamalısınız. tıklamanız şart olan bölümü sol tarafta resimde gösterdim.

Eklenmesi şart olan kod: /%postname%/  Kodu Ekledikten Sonraki Url yapınız bu biçimde olacaktır. Örnek : www.siteadresi.com/icerik-basligi/ kalıcı bağlantılarımda ayrımlı url yapılarıda mevcuttur.  ama wordpress kullanıcıları için önerdiğim link yapısı /%postname%/ Bu şekildedir.

Dikkat :  Yukarıda sizinle paylaştığım URL yapısına dikkat ettiyseniz kodun nihayetinde / işareti biçiminde bir İlave yaptık. Arama motorları, siteadresiniz.com/içerik-basligi/ gibi sayfaları indeks olarak algılamaktadır. dizinler’in etken olması sebebi ile arama motorları tarafından henüz sık olarak ziyaret edilmektedir.

Karşılaşabileceğiniz Olası meseleler

kimi hosting sağlayayıcıları sunucularında .htaccess dosyasını otomatik olarak yazma iznini kısıtlamış olabiliyor bu vaziyette .htaccess kodlarını elle eklemeyi denemelisiniz.

Serve Scaled İmages Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan fotoğraf dosyalarınızı imaj kalitesini bozmadan göstermeniz gerektiğini açıklamaktadır. Örneğin: 800×400 piksel boyutundaki bir resmi, 400×200 piksel olarak göstermeniz resmin kalitesini bozarak imaj bozukluğuna Neden olacaktır.

Specify a Cache Validator Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde Önbellekleme yapılması gerektiğini açıklamaktadır.

Avoid CSS @import Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan css dosylarınızı  @import "ornek.css"; ederek eklememeniz gerektiğini açıklamaktadır. bunun adına   <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ornek.css" /> kodu olarak eklemeniz henüz uygundur.

Combine İmages Using CSS Sprites Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede internet sitenizde bulunan Ufak fotoğraf dosyalarınızı Css Sprite haline getirerek kullanmanız gerektiğini açıklamaktadır. Css sprite resimlerin Biricik seferde yüklenmesini sağlar.

Prefer Asynchronous Resources Nedir ?

Page speed (Sayfa hızı ) Sekmesine değin olan bu sekmede ayrımlı kaynaklardan çektiğiniz javaScript dosyalarını bizzat sunucunuza eklemeniz gerektiğini açıklamaktadır.

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status