Faik Baş

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Geriye Dönük Borçlanma Nasıl Yapılır?

10.01.2021
867

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) borçlanması, geriye dönük prim borçlarınızı ifade etmektedir. Detaylar aşağıda öğrenebilirsiniz.

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Emekli Geriye Dönük Borçlanma Nasıl Yapılır?

Sosyal güvenlik kurumu prim borçlanması ile ilgili genel olarak ufak bir özet verildi. Ayrıca bu borçlanmaların nasıl kapatılacağının detaylarını da makalemizde yer verdik.

SGK (Sosyal güvenlik kurumu) borçlanmasının geriye dönük prim borcunuzu ifade ettiğini belirtmiştik. Emeklilik yaşını doldurmuş olanların, yalnızca emeklilik prim gün sayısını dolduramamış olan ve emekliliğe talip kişiler, birtakım fırsatlardan veya imkanlardan yararlanabilirler.

Yasalar nezdinde belirlenmiş olan bazı SSK’lı kişiler, geriye dönük borç ödemesi yapabilirler. 5510 sayılı kanuna kıyasla yapılacak olan hizmet borçlanmaları şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Ücretsiz doğum müsaadesi alan bayanlar, yasal olarak geriye dönük bir şekilde borçlanma imkanına sahipler. Bu bayanlar; 4A, 4B ve 4C’li olarak borçlanabilmektedirler.
  • Muvazzaf Er ve erbaş olarak silah altında yada yedek subay okulunda okuma durumunda borçlanma durumu mümkündür.
  • 4C’li olarak görev yapan personeller, mevzuatına kıyasla aylıksız izin müddetlerine kıyasla geriye dönük borçlanma olabilmektedirler.
  • Sigortalı olmayan yalnızca doktora öğrenimi yada tıpta ihtisas için yurt içinde veyahut yurt dışında geçirdikleri öğrenim süreleri müddetince borçlanma olabilmektedir.
  • Sigortalıyken gözaltına alınan ve daha sonrasında beraat eden kişilerin tutuklu yada gözaltındaki sürelerince de geriye dönük borçlanmadan yararlanabilmektedir.
  • İşten ayrılma müddetleri,
  • Seçim yasaları nezdinde görevlerinden çekilmiş olanların seçimin yapıldığı tarihe kadar olan süreleri,

Geriye Dönük Borçlanma Kapatılabilir mi?

Geriye dönük borçlanmanın kapatılması için, kişinin emeklilik yaşının gelmesi gerekmektedir. Emeklilik yaşı gelen kişi, yalnızca ödenmemiş prim borçları nedeniyle emekli olamayan kişiler, geriye dönük borçlarını ödeyip kapatarak, emekli olabilirler.

Emeklilik için prim gününü bitirmemiş olan kişilerin, geriye dönük borçlanma yapabilmeleri için birtakım koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar ise:

  • Geriye dönük şekilde borçlanma ile emekli olmak isteyen vatandaşların asgari (en az) 1800 prim gününe sahip olması gerekmektedirler.
  • Borçlanma ile birlikte emekli olmak isteyen vatandaşların emeklilik yaş şartlarını sağlaması gerekmektedir. 65 ya da 60 yaşını bitirmiş olanlar, 1800 prim günü veya 1800’den fazla prim gününe sahip olan yurttaşlar, geriye dönük borçlanma talebi için başvuruda bulunabilirler.
  • Geçmiş borçlar ile birlikte emekliliği olmayan vatandaşlar, tercihlerine bağlı olarak sigorta primi yatırarak emekli olabilirler.”

Önerilen İçerikler

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status