Faik Baş

Kasko Yaptırmak Zorunlu Mu?

19.03.2022
687

Kasko Nedir? Kasko Nasıl Yaptırılır? (Mayıs 2024)

Özellikle yeni araç sahibi olacak kişilerin sıkça sorduğu sorular arasında Kasko nedir? Ve Kasko yaptırmak zorunlu mu? Soruları bulunmakta.

Kasko Yaptirmak Zorunlu Mu

Kasko Yaptirmak Zorunlu Mu

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Kasko sadece araçlar için değil yapabildiğiniz diğer ürünler için de geçerlidir. Yani, Telefonunuz için de bazı durumlarda kendinizi güvence altına alabilmek için kasko yaptırma şansınız bulunmakta.

Kasko kavramı Trafik sigortası kavramı ile sıkça karıştırılmakta. Ancak Kasko ve Trafik sigortası birbirlerinden farklı şeylerdir. Peki, Kasko nedir? Trafik sigortasından farkları nelerdir?

Kasko Nedir? Trafik Sigortasından Farkları Nelerdir? (Mayıs 2024)

Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafta olan kişiler için ödeme yapmakta. Zorunlu trafik sigortasına sahip olan araçlar karşısındaki veya üçüncü olan kişilerin hasarlarını karşılar.

Kaskosu olan kişiler ise kaza durumunda, çalınma durumunda, yanma durumunda veya benzeri durumlarda kasko sahibinin masraflarını karşılar. Kasko sahibi olan kişiler kendi araçlarına veya eşyalarına gelecek olan zararlara karşı güvence altına alma girişimlerinde bulunurlar.

Her ne kadar masrafları karşılayacak türden bir sigortalama yöntemi olsa da bazı şartları da bulunmakta. Söz konusu şartların dışında kalan durumlar için Kasko tarafından ödeme yapılması mümkün değildir. Genel olarak kaskonun karşılamakta bulunduğu durumlar sınırlıdır. Peki, Kasko hangi zararları karşılar?

Kasko Neleri Kapsar? Kasko Sigortası Hangi Durumda Ödeme Yapar? (Mayıs 2024)

Kasko sigortasının belirli durumları kapsadığından söz ettik ancak söz konusu kapsam alanları sanıldığı kadar da dar değildir. İşte kasko yaptırmış olan kullanıcıların geri ödeme alabileceği durumlar;

  • Çarpma veya Çarpışma durumlarına bağlı kazalar.
  • Birincil olan anahtarın çalınması durumunda olacak olan hırsızlıklar.
  • Anahtarın kayıp olma durumu.
  • Terör nedeni ile görülebilecek olan hasar durumları.
  • Doğal afetler nedeni ile oluşan zararlar.
  • Çekim yapılacağı sırada çekim yapan kişilerin yetkisiz olması ve araca zarar verme durumları.
  • Yol yardım hizmetleri.

Gibi temel alanlarda masraf karşılaması yapan kasko bu konulardan farklı kalan daha pek çok alanda karşılama yapmakta. Kasko Zorunlu trafik sigortasından farklı şekilde çalışıyor demiştik. Bu nedenle kaskolar sadece Türkiye içinde geçerlidir.

Kasko yaptırdığınız şirket ile anlaşma sağlayıp ekstra olarak bir kasko yaptırma durumunda bulunmamışsanız. Türkiye dışında oluşabilecek durumlarda maalesef hasar karşılama imkanına sahip olamıyorsunuz.

Kasko Kaç Yıllık Olur? Kaskolar Ne Zaman Biter? (Mayıs 2024)

Kasko yaptıracak olanların sıkça sorduğu sorular arasında kasko süreleri ne kadar soruları da bulunmakta. Kaskolar genel olarak 1 Yıllık süreçler için düzenlenmekte.

Yıllık olarak satılan kaskolar araç korumalarınızı da bir yıl süre ile yapar. Sonrasında duruma ve isteğinize göre aynı şirketten kasko devamlılığında bulunma şansınız bulunmakta. Bunun yanı sıra sürekli olarak devam etmeniz ve hasar almamanız durumunda kasko şirketlerinden değişen oranlarda yüzdelik indirimler de alabilirsiniz.

Hasarsızlık indirimi olarak da geçen bu durum Zorunlu Trafik Sigortası yaptırma aşamasında da karşımıza çıkmakta ve düzenli olarak hasarsız araç kullanıcılarına büyük fayda sağlamakta.

Kasko Nasıl Yaptırılır? (Mayıs 2024)

Araçlarını veya değerli eşyalarını güvence altına almak isteyen kişiler kasko yaptırmak için adımlar atmakta. Peki, Kasko nasıl yaptırılır?

Kasko yaptırmak için bir sigorta şirketi ile anlaşma sağlamanız gerekmekte. Genel olarak sigorta şirketleri yaptıracağınız kasko durumuna, kasko geçmişinize göre özel fiyatlandırma sunmakta. Söz konusu fiyatlandırmaları öğrenmek için internetten “Kasko Masrafı Hesaplama” araçları ile hesaplama yapabilirsiniz.

Daha sonra başvuru için direkt olarak sigorta şirketlerinin bürolarına gidebilirsiniz. Kasko yaptırma sırasında hangi belgeler gerekir?

  • Kimliğiniz.
  • Araç Ruhsatı.
  • Araç Plakası.
  • Marka/Model.
  • Araç yaşı gibi temel bilgiler.

Söz konusu basit bilgiler kasko sırasında sizden istenenlerdir. Bunları temin ettiğiniz durumlarda kasko yaptırma aşamalarına geçiş sağlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status