Faik Baş

Yıllık Toplam Maliyet Oranı Ne Demek?

13.04.2021
625

Yıllık Toplam Maliyet Oranı Ne Demek?

Yıllık toplam maliyet oranı, Genel olarak bankalar, tüketici kredilerindeki kişiselleştirilmiş miktarlardan ziyade standartlaştırılmış götürü miktarları sunmaktadır. Ayrıca bu paketlerin ayrıntılarını, web sitelerinde karşılık gelen kredi sayfasında bir maliyet tablosu örneği olarak yayınlarlar. Kredi oranının maliyeti, bankada kullanılan kredinin geri ödemelerinin toplamıdır. Kişi krediyi kullanırken bankaya başvurduktan sonra, kredi onaylandığında tüketici ile banka arasında bir kredi anlaşması imzalanır. Bu kredi sözleşmesine istinaden bankadan alınan nakde eklenen faiz oranları ve harçlar ile kredinin toplam maliyeti belirlenir.

Yıllık toplam maliyet oranı hesaplanırken yapmanız gereken, sunulan paketlerden ihtiyaçlarınıza en yakın kredi miktarını belirlemektir. Miktarı ayarladıktan sonra yapılacak fazla bir şey yoktur. Yıllık toplam maliyet oranı girildiği yeri ilgili kredi tutarında bulmanız yeterlidir. Kredi oranının maliyeti aylık ve yıllık olarak ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca kredinin toplam maliyeti vardır. Bir kredinin aylık maliyet oranı 12 ile çarpılarak yıllık maliyet oranı belirlenir.

 

Kredi Maliyet Oranı Nasıl Hesaplanır?

Kredi Maliyet Orani Nasil Hesaplanir

Kredi Maliyet Orani Nasil Hesaplanir

Kredi maliyet oranının hesaplanmasında, kredi kullanıcısının belirtilen süre içinde bankaya yapacağı tüm ödemeler eklenmelidir. Çünkü sadece faiz oranlarıyla hesaplanan kredi maliyet oranı gerçek değerleri göstermez, ancak bireyler için oldukça yanıltıcı olabilir. Kişinin bankadan aldığı para için ödeyeceği ek maliyetler de kredi maliyet oranına eklenmelidir. Bu maliyetler:

 

  • Başvuru ücretleri
  • Yasal hizmet ücretleri
  • Değerlendirme maliyeti
  • Kasko maliyetleri
  • Kredi tahsis ücretleri
  • Kredi hayat sigortası
  • İstihbarat maliyetleri

 

Kredi maliyet oranı Yukarıda belirtilen kalemlere ek olarak, bankadan bankaya değişebilen bazı ek ödemeler de olabilir. Bu ödemeleri bilmek için sözleşme ayrıntılı olarak okunmalıdır. Kredi maliyet oranı hesaplanırken yukarıdaki giderlerin tamamı kişi tarafından kullanılan krediye eklenmelidir. Kredinin belirlenen aylık faiz oranları elde edilen değere eklenir ve bu nedenle kredinin maliyet oranı hesaplanır. Ancak, kredi ödemelerinin ertelenmesi veya ek sözleşmelerle uzatılması gibi durumlarda faiz oranları değişebilir ve ek masraflar ortaya çıkabilir. Bu durumda, kullanılan kredinin toplam maliyeti aynı şekilde artar.

ÖNERİLEN: Senet ile araban veya nakit para almak

Krediyi kullanmadan önce maliyet oranını hesaplamak mümkün olduğunca önemlidir. Ancak, kredileri kullanacak kişiler, bankalar tarafından yayınlanan faiz oranına özellikle dikkat ederler ve bu kritere göre kredilerini seçerler. Bununla birlikte, düşük faiz oranı ve yüksek harcamaya sahip bir kredinin maliyeti de yüksek olabilir. Bütçeye en uygun krediyi bulmak için kredi oranının maliyeti iyi hesaplanmalıdır. Yıllık maliyet oranı, kredi ücretlerinin eklendiği faiz oranıdır. Bankalar faiz dışındaki müşterileri farklı isimler altında borçlandırmaktadır. Rezervasyon ücretleri, rezervasyon ücretleri, komisyon, hizmet ücretleri, tahsis ücretleri, bilgi ücretleri, sigorta vb. Bunlar, bu maaşlar için en sık oluşturulan (üretilen) isimlerden bazılarıdır.

 

Bu ücretlerin bir sonucu olarak, bankalar “sıfır faizli kredi” yaptığını iddia edebilirler. Ancak, kredinin yıllık maliyet oranına baktığınızda, faiz kredilerine neredeyse eşit olan eşdeğer veya daha yüksek yıllık maliyet oranına sahip olduğunu görebilirsiniz. Kredi tablosunun sağ veya sol sütunlarına bakarsanız, “komisyon” adı veya yukarıda belirtilen adlar altındaki ücretlerden en az biriyle karşılaşırsınız. BDDK kısa süre önce bankaları bu yıllık maliyet oranlarını ve web sitelerinde sundukları kredi ürünleri hakkındaki bilgileri açıklamaya zorladı.

 

Kredi yıllık maliyet oranlarını karşılaştırırken, alternatif kredilerin şartlarının aynı olduğundan emin olun. Çünkü kredi geri ödeme süresi faiz oranını belirleyen en önemli kriterdir. Alternatif faiz oranlarını kontrol ederek hangi kredinin sizin için doğru olduğuna da karar verebilirsiniz. Bu durumda, başvuru ücretleri, başvuru ücretleri, komisyon, hizmet ücretleri, tahsis maliyetleri, bilgi maliyetleri ve sigorta işinizi biraz zorlaştırıyor.

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status