Faik Baş

2023 Yılında Ay’a Yolculuk Planlayan Ülkeler Listesi

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanmış olan Soğuk savaş tarihinden itibaren Ay’da egemenlik kurma savaşları insanlığın hedefinde olmaya devam etmektedir. Birçok ülke, bütçelerinin önemli bir bölümünü uzay yatırımları bütçelerinin önemli bir kısmının uzay yatırımlarına ayırmaktadır. Gelecek senelerde Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin gibi bazı ülkeler Dünyamızın uydusu olan Ay’da astronotların yaşaması için üsler kurmak istemektedir. Ülkemiz de 2023 yılında uzaya araç fırlatmayı düşünmekte olan ülkeler arasında ismini yazdırmış durumda.

2023 Yılında Ay’a Çıkmayı Planlayan Ülkeler!

Rusya

Güney kutup bölgesinden bir takım örnekler toplamak isteyen Rusya, Luna 25 isimli görevini 2023 yılının Temmuz ayında başlatmak için çalışmalara devam ediyor.

Hindistan

Ay’ın yüzeyini keşfetmek için Chandrayaan 3 programını 2023 yılının Haziran ayında devreye sokacak olan Asya ülkesi Hindistan, Ay’a daha önce çıkan ülkeler arasında yer alıyor. İlgili ülke, Ay’a daha önce Chandrayaan 1 isimli görev ile çıkmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş sistemimiz üzerinde yer alan oldukça eski bir gezegenin kalıntısı olduğunu düşünmekte olduğu 16 Psyche isminde ola nbir asteroidi öğrenmek adına Psyche uzay aracını 2023 yılında fırlatmış olacak. Bir sonraki ay görevini Artemis 2 olarak adlandırılmakta olan araçla 2024 yılında başlatmayı hedeflemektedir. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi 2026 senesine kadar Artemis 3 görevini başlatarak, ilk siyahı insanı ve ilk kadını Ay’a indirmek istemektedir.

Çin

Kara delikleri ve uzak yıldızları haritalamak adına Xuntian isimli bir teleskopu 2023 Aralık ayında Dünya yörüngesine yerleştirmeyi planlayan Çin, Rusya ile olan birlikteliğini uzayda da devam ettirmek isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Çin isimli ülke 2035 senesine kadar Rusya’yla birlikte Ay’da ortak bir üs kurma planları olduğunu açıklamış oldu. Bu hedefle ilgili olarak herhangi bir zaman çizelgesi belirtilmedi.

Türkiye

Ülkemizde de 2023 yılı Şubat ayına ait Ay görevini içermekte olan uzay programını açıklamış oldu. Türkiye Uzay Ajansı bünyesince planlanan ve 2023 yılının son dönemlerine doğru uluslararası iş birliği ile birlikte Ay’a araç indirmeyi hedeflemektedir. Programın ikinci aşamasının ise 2028 yılında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

5/5 - (1 vote)

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status