Faik Baş

TUA Uzay Aracının Özellikleri Nelerdir?

13.12.2022
230

Türkiye Uzay Ajansı olarak bilinmekte olan TUA, kuruluş yılının dördüncü senesine özel olarak AYAP-1 görevinde kullanılacak olan uzay aracının özelliklerini açıklamış oldu.

Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1)

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmekte olan uzay aracı, itki modülü ve platform modülü olarak iki ayrı modülden oluşuyor.

AYAP-1 Görevi Nedir?

Ülkemizin uzay aracı yerli roketle uzaya fırlatıldıktan sonra Milli Hibrit İtki sistemi ile devreye girmiş olacak. Uzay aracını Ay’ın yörüngesine taşıyacak olan bu sistem ile, uzay aracını Ay’ın yörüngesine taşımış olacak. Buna ilave olarak, ay yüzeyine milli teknolojilerle bir gezen araç indirilmiş olunacak.

Görevin Amaçları Nelerdir?

  • Uzay ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’ndeki farklılığı artırmak ve oluşturmak,
  • Araç üzerinde yapılacak bilimsel deneylerle Dünya Bilim ve Teknolojisine katkıda bulunmak,
  • Uzayda çalışan uzay sistemleri ile ilgili olarak deneyim elde etmek,
  • Ülkemize fırlatma teknolojileri ile uzay tarihçesi kazandırmak,
  • Ay’a iniş yapan ülkeler arasına girmiş olmak,
  • Türkiye Cumhuriyeti’ni uzay alanında sınıf atlatmak,

Görevin başlıca amaçları arasında yer almaktadır.

AYAP-1 Görevinde Kullanılan Aracın Özellikleri Nelerdir?

Platform Modülü

Hem dünyamızın uydusu aya ulaşmak amacıyla gereken ateşlemelerin yapılması için hem de aya ulaştıktan sonra gerçekleşmesi planlanan görüntüleme, veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için bir takım özellik ve sistemleri bünyesinde barındırmaktadır. Modülün özellikleri ve alt sistemleri arasında; uzay aracı veri kurtarma, haberleşme, yörünge kontrol alt sistemleri, güç ve yönelim sistemleri gibi sistemler yer almaktadır. Bu sistemler ile birlikte; aracın uçuş ve komuta kontrol yazılımları ise TÜBİTAK Uzay kategorisi tarafından geliştirilmektedir.

İtki Modülü

İtki sistemleri, yörünge yükseltme görevinde kullanılacak. Çift yakıtlı itki sistemleri ile yönelim elde etme ateşlemeleri yapılmış olacak. Bu modül sistemleri Delta V isimli şirket tarafından geliştirilecek. Bu sistemde hibrit itici kullanılacak.

 

] }
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

faikbas.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. İçerikler çeşitli kaynaklardan derlenerek sitemize eklenmektedir. Sitemizi ziyaret eden herkes Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılır. otoilim
DMCA.com Protection Status